top of page

מגבירים את הזרם - כתבה מתוך מגזין הרכב של ידיעות אחרונות

מגבירים את הזרם- פורסם במגזין הרכב של ידיעות אחרונות בספטמבר 2014 
מאת: אודי עציון 
המכונית שלכם מצוידת במערכת שמכבה את המנוע בכל עצירה כדי לחסוך דלק? המצבר שלה עובד הרבה יותר קשה.  ביצרנית המצברים שנפ מסבירים איך המערכת החדשה שינתה את תעשיית המצברים לרכב, וחושפים את התשובה המתקדמת שלהם לאתגר. 
המכונית כבר בת 130 שנה ואפילו תעשיית המצברים לרכב חוגגת כבר 100 שנה, אחרי שהולדתה פטרה אותנו מסיבוב המנואלה. מאז המצברים  עברו אבולוציה של שיפור בעוצמה התנעה וקיבול לארגז עשוי פוליפרופילן החליף את ארגז הגומי, אבל היעוד שלהם נשאר ללא שינוי עד לשנים האחרונות.


 המודעות לנושא זיהום האוויר והמאמץ לחסוך בדלק הם הגורמים לשינוי שחל ברכב. ב-2012 החל האיחוד האירופי לדרוש מיצרני הרכב שהמכוניות שלהם יפלטו בממוצע רק 130 גרם פחמן דו חמצני (CO2) לכל קילומטר של נסיעה. אחד הפתרונות שהם אימצו ועומד להפוך סטנדרטי בכל המכוניות הוא מערכת 
 Start & Stop, שמכבה את המנוע בכל עצירה, למשל ברמזור, ומניעה אותו מחדש במהירות ברגע שהאור מתחלף לירוק והנהג מרים קלאץ' לשלב הילוך לתחילת נסיעה ברכב ידני, או משחרר את דוושת הבלמים ברכב אוטומטי. בשנה הבאה צפויות כבר 70% מהמכוניות החדשות באירופה ושיעור דומה גם בארץ להיות מצוידות במערכות כאלה, שמקטינות את פליטת המזהמים ב-3 עד 6 אחוז.


"המערכות האלה מהוות אתגר גדול למצברי הרכב, שצריכים לעבוד הרבה יותר קשה", מסביר אבי פרשטמן, סמנכ"ל השיווק של יצרנית המצברים הישראלית הוותיקה שנפ. "עד היום מצבר היה צריך לעמוד בשתיים עד ארבע התנעות בכל יום. במכוניות עם מערכת סטארט & סטופ המצבר צריך להניע את הרכב גם 30 ו-40 פעמים ביום, ועוד לספק מתח חשמלי למערכות הרכב בזמן שהמנוע כבה  בעת עצירה ברמזור – למזגן, למשל, שהוא צרכן גדול של אנרגיה, למערכת השמע, לחלונות החשמליים, ועוד".


המצברים הרגילים לא היו יכולים לעמוד בעומס. "מצבר רגיל היה מקצר את חייו ל- 3-4 חודשים, מכאן נולד הצורך לפתח מצבר חדש ושונה, מסוג משולב של מצבר התנעה עם מצבר פריקה עמוקה, בטכנולוגיית EFB. במכוניות גדולות, שצריכת החשמל שלהן גבוהה יותר, גם זה לא מספיק, אז היצרנים מוסיפים מערכת רגנרציה, שמחזירה אנרגיה חשמלית למצבר בזמן בלימה, דבר שמסייע לכמות האנרגיה הצבורה במצבר כשהמכונית עומדת עם מנוע כבוי. אלה מקבלות מצבר מתקדם יותר, בטכנולוגיית AGM". חלק מהיצרנים מכנים את המערכות האלה מיקרו היברידיות בזכות תרומתן להקטנת זיהום האוויר, הקטנה שלכ-8 אחוז מפליטת המזהמים.


בכל מקרה, המצברים החדשים והמתקדמים יותר גם יקרים ממצברי הרכב שהכרנו. יש לכם מכונית עם מערכת סטארט & סטופ? תתכוננו לשלם כ-50% יותר מאשר על המצבר הקודם שרכשתם בפעם הבאה שתצטרכו להחליף אותו. 
בינתיים תעשיית הרכב עוד לומדת את הטכנולוגיה החדשה. גם עם המצברים החדשים, מכוניות שנוסעות רק מרחקים קצרים מתקשות לטעון אותם לרמה הרצויה, מה שמקצר את חייהם. בנוסף, בגלל דרישות הזרם של המכונית, ייתכן שמערכת הכיבוי לא תופעל גם בזמן עצירה. אם בדיוק הפעלתם את מערכת הפשרת האדים מהחלון האחורי, למשל שהיא צרכנית אנרגיה משמעותית, את החימום או את המזגן בעוצמתם המירבית.


שנפ אגב הוקמה עוד ב-1951. יש לה מפעל מתקדם בנתניה, והיא מייצרת מגוון רחב של מצברים, כולל למשאיות ולגיבוי למחשבים בנוסף היא מייבאת מצברים מיוחדים מחו"ל, אבל 95% מהמצברים שהיא מוכרת הם תוצרת כחול-לבן. בנוסף היא משווקת צמיגים של אליאנס וקונטיננטל.


אפשר להאריך את חיי המצבר: כך תעשו זאת 
יצרני המצברים נוהגים לתת ללקוחות אחריות של 12 עד 24 חודש, תלוי בדגם. אבל למעשה, מצברים שורדים בממוצע זמן ארוך יותר, כשלוש שנים, הרבה מעבר לתקופת האחריות. 
אפשר בהחלט להאריך את חיי המצבר, באמצעות בדיקות אחת לשלושה חודשים, שאת רובן גם הנהג יכול לבצע בעצמו, ולא חייבים להגיע תמיד במיוחד לחשמלאי רכב. בדיקות קבועות יכולות לזהות בזמן שחיקה או תקלה שמתפתחת במצבר ולחסוך לכם מאות שקלים על החלפה. 
כך תעשו זאת נכון: 
1. בדיקה חיצונית: בבדיקת המבנה חיצוני של המצבר אפשר לזהות נזילה שמעידה על דליפת החומצה שנמצאת בתוכו. בנוסף אפשר לזהות בקלות כבלים רופפים, סדקים בקופסה או קורוזיה.


2. בדיקת עיגון. מצבר שאינו מעוגן היטב למקומו תנועות וויברציות הורסות את תפקוד מצבר לאוטו ומשפיעות על תקינותו. יש לוודא שהמצבר מקובע היטב למקומו ואינו זז במקומו – במיוחד ברכבי שטח .


3. בדיקת גובה המים: מצבר חייב מים כדי לשמור על רמת ביצועים גבוהה. במצבר שנדמה כי התרוקן, יכול להיות שנוצר חוסר במים. חובה להוסיף רק מים מזוקקים, לא מי ברז רגילים,  שיפגעו בתפקודו ולא יאפשרו למצבר להטעין ולהתניע את הרכב. הקפידו להוסיף אך ורק מים מזוקקים עד לגובה 3 מ"מ מתחת לקצה תא המילוי.


4. מתח טעינה. אחת לשישה חודשים מומלץ לבדוק האם מתח הטעינה של המצבר תקין. המתח צריך להיות בין 13.8 ל-14.2 וולט. מומלץ לפנות לחשמלאי רכב לביצוע הבדיקה. מתח טעינה נמוך או גבוה מדי פוגם בתפקוד המצבר, ולאורך זמן גורם לו להתרוקן אותו. מתח טעינה גבוה גורם לצריכת מים גבוהה.


אם יש לכם ספק לגבי גובה מתח הטעינה של מצבר הרכב שלכם, פנו לחשמלאי רכב כדי שיוודא זאת. 

 

 

מצברי START & STOP

 

 

                         עידן חדש בתחום המצברים 

 

רכבים מיקרו היברידיים בעלי מערכות להפחתת זיהום האוויר וחיסכון בדלק

 

הביקוש העולמי הגדל לייצור מצברים בטכנולוגיות מתקדמות , על מנת לתת מענה לצרכי השוק המשתנים הביא את  שנפ יצרנית המצברים הגדולה בישראל לפתח סידרת מצברים חדשה העונה לדרישות הרכבים, לאספקת אנרגיה למערכות הרכב למשך זמן ממושך יותר ומצברים עמידים יותר .

על מנת לעמוד בדרישות יצרני הרכב משיקה שנפ סדרת מצברים חדשה המותאמת לעידן החדש בתחום הרכב למכוניות מיקרו היברידיות בהן מותקנות מערכות הפועלות להקטנת זיהום האוויר וחיסכון בדלק ,מסוג start - stop ו BRAKE ENERGY REGENERATION  .

פיתוח סדרת מצברי START & STOP של שנפ המותאמת לדרישות רכבים אשר מותקנות בהם  מערכת אלו .

 

איך הכול התחיל?


הרשויות באירופה תיקנו תקן חדש שהחל מ- 2012 רמת הפליטה של CO2 ברכבים חדשים תפחת ל- 130 גרם לק"מ.  

הרצון והמודעות של כולנו לשמירה על איכות הסביבה והעלייה בהוצאות הדלק לרכב,

הביאו את תעשיית הרכב העולמית לפיתוח מערכות להקטנת זיהום האוויר והחיסכון בדלק. על מנת לעמוד בדרישות התקן פיתחו יצרני הרכב רכבים מיקרו היברידיים עם מערכות חשמליות כמו start – stop  ו BRAKE ENERGY REGENERATION, מערכות אלו דורשות מהמצבר שימוש מוגבר ותכוף לאורך זמן .

 

על פי הערכות עד שנת 2016 שני שלישים מהרכבים החדשים יהיו בעלי מערכות אלו  .

 

 

מהי מערכתstart - stop ?

 

מערכות  STOP –START  המותקנות ברכבים גורמות לכיבוי מנוע הרכב בעת עצירה רמזורים ו/או פקקי תנועה וזאת על מנת להקטין את זיהום האוויר וצריכת הדלק .

עם כיבוי המנוע של הרכב כל מערכות החשמל ברכב מופעלות ע"י המצבר המספק מתח למערכות ברכב כמו מזגן, הגה כוח, חלונות חשמליים, מערכות שמע ועוד, בזמן שהמנוע כבוי אספקת החשמל מגיעה באמצעות מצבר הרכב אשר מסוגל לספק אנרגיה לכל המערכות הללו, ויחד עם זאת הינו בעל יכולת להתנעה חוזרת של מנוע הרכב להמשך הנסיעה.

בשימוש במערכת זו  כמות הפליטה קטנה ב 3%- 6% ( עפ"י NEDC ) .

 

   

מהי מערכת  Brake Energy Regeneration ?

 

מערכת זו המותקנת ברכבים MICRO HAYBRID בנוסף למערכת STOP –START  ומופעלת בזמן האטה או בלימה.

בזמן האטה או בלימת הרכב נוצרת אנרגיה ( טעינה ) אשר מוחזרת אל המצבר

 ונשמרת בו .

בדרך זו אנו מקטינים את פעולת המנוע ומקטינים את הזיהום בעד 8% .

 

 

מצברי START & STOP  - הפתרון לדרישות אלו

 

לאור דרישות אלו פיתחנו סידרת מצברים חדשה שתיתן מענה לדרישות אלו

כך שהמצבר יוכל לבצע מספר רב של פריקות וטעינות וכמו כן עמיד למספר התנעות גדול .

 

מצבר ה-  START & STOP המיוחד של שנפ יספק למערכות החשמל ברכב את האנרגיה הדרושה בכל שלבי הנסיעה והעצירה של הרכב, ומכאן חשיבות רבה לאיכותו ותפקודו

אשר הופכים את המצבר למרכיב הקריטי ביותר ברכבים אלו.

 

שנפ מייצרת מצברים מסדרת START & STOP  בשתי טכנולוגית AFB  ו  AGM  מצברים חזקים ועמידים במיוחד המותאמים לרכבים בעלי מערכות אלו .

 

 

START & STOP טכנולוגית  AFB  (ADVANCE  FLOODED  BATTERY  )

 

מצבר עמיד במיוחד לדרישות רכבים עם מערכות STOP –START  

 

יתרונות:

 

  1. טכנולוגיה מתקדמת המותאמת לרכבים בעלי מערכותSTOP –START  
  2. מצבר סגור ללא טיפול כלל .
  3. ביצועי התנעה טובים יותר ומרובים יותר .
  4. אורך חיים גדול יותר ממצברים עופרת חומצה סטנדרטים.
  5. יכולת פריקה וטעינה גבוהים יותר ממצבר סטנדרטי.

 

 

 

 

טכנולוגיית סילבר קלציום פלוס

טכנולוגיה המשלבת סגסוגת קלציום בדיל ובכך מבטיחה ביצועים טובים יותר תוך התאמה לאקלים הישראלי.

מצברי +calcium נחשבים מצברים ללא טיפול. טכנולוגיית ה- +calcium הינה הטכנולוגיה בה משתמשים יצרני המצברים המובילים בעולם.

 

חשוב לציין כי, כל יצרני הרכב בעולם דורשים מצברי עופרת - חומצה בטכנולוגיית +calcium עבור רכבים חדשים שיוצאים לשוק. סידרת מצברי +calcium מציבה סטנדרטים גבוהים בתהליכי התכנון, העיצוב הייצור והביצועים של מצברים לרכב.

 

מצברים מהסדרה ידועים באיכותם ובביצועיים טובים. יותר ממצברים המיוצרים בטכנולוגיה הישנה.

מצברי +calcium מבטיחים כושר התנעה גבוהה, צריכה מים אפסית ואורך חיים משופר במיוחד בתנאי עובדה קשים בטמפרטורות גבוהות. ידוע כי, מצברי שנפ +calcium הינם המתאימים ביותר לאקלים הישראלי.

 
חלק ממצברים אלו מיוצרים בשילוב מכסה מיוחד Double Sealing– במצבר סגור ללא טיפול שאין צורך בהוספת מים לכל אורך חייו של המצבר בתנאי שמערכת הטעינה תקינה

התכונות המייחדות את הסדרה :

  • מצברים מסוג Maintenance- free ללא טיפול.

  • תצרוכת מים נמוכה.

  • חיי מדף ארוכים כתוצאה מיכולת פריקה עצמית נמוכה ביותר.

  • עובי לוחות אופטימאלי בעל מבנה הנדסי מתקדם המאפשר כושר התנעה גבוה CCA ביחד עם קיבול רזרבי (RC) וקיבול נומינאלי (Ah) מקסימאלי.

  • סגסוגת העופרת לרשתות מסוג CAL/CAL .

  • חוצץ המעטפה עשוי Microporous polyethylene המונע קצרים חשמלאים פנימיים ומגן על כל הלוחות מפני נזקים פיזיים בתנאי עבודה קשים.

  • המצברים מבטיחים כוח התנעה גבוה יותר, עמידות בתנאי עבודה קשים בטמפרטורות גבוהות ושיפור אורך חיי המצבר.

  • התאמה לכל סוגי הרכב בהתאם להנחיות ולדרישות המחמירות של יצרני הרכב והיבואנים.

  • ידית נשיאה אינטגראלית לנוחיות בשינוע והרכבת המצבר.

  • טכנולוגיה  זו מאפשרת למצברים עמידות גבוהה בטעינת יתר.

 

טכנולוגיית Heavy duty

טכנולוגיה מיוחדת לייצור מצברים עמידים במיוחד עבור מסחריות, משאיות, רכבי שטח, ציוד חקלאי וציוד מכאני כבד. בטכנולוגיה זו המצברים עשויים מלוחות משופרים, חוצצים ייעודיים וחיזוקים פנימיים המאפשרים עמידות בעבודה מאומצת ורעידות חזקות.

 

יתרונות בולטים:

  • עמידות גבוהה של המצבר למצבי קיצון - חום וקור.

  • מבנה פנימי מחוזק - עמידות גבוהה ברעידות. 

  • המצבר בעל חיבורים מחוזקים בין התאים המקנים אפשרות להספקת זרם גבוה.

  • מאפשרת עוצמת התנעה מרבית.

  • מצבר חזק ומאריך ימים.

 

( AGM -(Absorbed Glass Mat

מצברי AGM מיוצרים בטכנולוגיית ייצור מצברים מסוג VRLA, קיצור של - 
Valve regulated Lead Acid . בטכנולוגיה זאת המצברים הינם מצברים אטומים ללא צורך בטיפול וללא צורך בהוספת מים, המים שבמצבר מנוצלים מחדש על ידי מחזוריות בתהליך הפריקה והטעינה של המצבר.


פקקי המצבר מכילים ווסתי לחץ שמטרתם להגן על המצבר. במידה ונוצר לחץ ייתר בתוך התאים ,לדוגמא: בזמן טעינה, יכנסו הווסתים לפעולה וישחררו את הלחץ שנוצר במצבר על מנת למנוע התפוצצות.


החומצה (אלקטרוליט) ספוגה בתוך החוצץ בין הלוחות ומכאן שאין נוזל בתוך תאי המצבר. 
מצברים מסוג AGM משמשים בעיקר כמצברי פריקה עמוקה ומצברי התנעה ברכבים מיוחדים.

 

יתרונות:

  • ניצול מרבי של האלקטרוליט במצבר.

  • ללא טיפול לחלוטין. 

  •  אין צורך בבדיקת כמות המים במצבר.

  • מצבר מסוג Spill Proof - מונע נזילת החומצה בזמן שבר במצבר או תאונת רכב.

  • אין פליטת גזים. 

  • ניתן להרכבה בכל זווית רצויה.

  • התנגדות פנימית נמוכה - עמידות טובה יותר בטעינה ופריקה.

  • פריקה עצמית נמוכה ביותר.

 

bottom of page